Lue tämä jos haluat tavoittaa alle 30-vuotiaita myös tulevaisuudessa!
Minulla on teille kerrottavana hyviä ja huonoja uutisia yritysten löydettävyyden suhteen. Varsinkin jos tavoittelet jatkossakin asiakkaita kohderyhmästä 20-30-vuotiaat nuoret aikuiset.
Huonot uutiset ovat ne, että nämä tulevat aikuiset eivät enää etsi tietoa hakukoneista, vaan tiedonhankinta on kokoajan entistä enemmän painottumassa pelkästään sosiaalisen median kanaviin, varsinkin TikTokiin ja muihin lyhytvideosovelluksiin.
Hyvä uutinen on se, että jos nyt alamme pohtimaan keinoja olla läsnä nuorten suosimissa kanavissa, voimme tavoittaa heidät helpommin myös 5 vuoden päästä.
Tätä samaa viestiä on huhuttu markkinointipiireissä jo muutaman vuoden ajan, mutta itse pääsin tänä syksynä todistamaan tämän ihan käytännössä. Olin antamassa Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden 1. vuosikurssin opiskelijoille tehtävää, jossa heidän tuli tutkia ja havainnoida, missä kanavissa Hämeenlinnan kaupunki näkyy ja kuinka kaupungin viestintä tavoittaa opiskelijat 1. ennen opintoja 2. opintojen aikana 3. tietoa etsittäessä.
Vastaus oli mykistävä! 20 ryhmää (4-6 kappaletta n. 18-25-vuotiaita nuoria/ryhmä) vastasi toimeksiantoon ja VAIN 2 ryhmää oli käyttänyt tiedonhakuun Googlea tai muita hakukoneita ja päätynyt Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuille! Näistä ryhmistä vain yksi oli löytänyt Hameenlinna.fi verkkosivuilta opiskelijoille tarkoitetun verkkosivun. Sivu löytyy ensimmäisenä kun kirjoittaa Googleen Hämeenlinna opiskelijalle ja sivulle oli myös suora linkitys etusivulta kun vaan malttoi rullata puolikkaan rullauksen alaspäin (tätä ei kukaan ollut löytänyt).
Kaupungin sosiaalisen median kanavista mainittiin vain Instagram, jonka sisältö oli kuitenkin opiskelijoiden mielestä tylsää ja kaupunkimaista (virallista). Kaikista eniten esille nousi kuitenkin Tiktok ja YouTube ja siellä nuorille suunnatun sisällön puuttuminen kokonaan. Tämä oli meillä kyllä tiedossa, mutta vahvisti omaa ajatustani siitä, että meidän on löydettävä keinoja vastata tähän kysyntään mahdollisimman nopeasti tai menetämme suuren osan arvokkaasta kohderyhmästä vain sen vuoksi, ettemme viesti heille ominaisissa kanavissa.
Mitä siis tehdä?
Nyt on hyvä tunnistaa, mitä kohderyhmää haluamme tavoittaa tulevaisuudessa. Jos tulevaisuudessa kohderyhmä tulee olemaan 20-30-vuotiaat, tässä muutama vinkki, mitä nyt jo voit tehdä:
- Tutki erilaisia lyhytvideosovelluksia (esim. TikTok, YouTube shorts, Instagram reels) ja katso millaista sisältöä nuoret itse tekevät ja mitä sisältöä yritykset tekevät nuorille.
- Havainnoi trendejä ja pohdi sopisiko joku niistä oman yrityksesi käyttöön.
- Kokeile rohkeasti ja kysy kanavassa! Mikä olisi pahinta, mitä uudessa kanavassa voisi käydä? Mene rohkeasti mukaan ja voit pyytää ideoita myös muilta käyttäjiltä. Tällä tavoin pystyt luomaan keskustelua ja sitouttamaan käyttäjiä profiiliisi.
- Unohda kunnianhimo ja millinviilaus! Näissä kanavissa toimii paremmin sisältö, joka ei näytä mainokselta tai ammattilaisen tekemältä. Tuo omaa persoonaa esiin ja kokeile rohkeasti julkaista myös epätäydellisiä videoita!
- Älä lannistu! Joskus oikean tyylin löytäminen voi viedä aikaa ja joskus videot eivät saa juurikaan katselukertoja. Joskus taas ihan käsittämättömän pöhlö kokeilu saattaa saada satoja tuhansia katselukertoja.
Ovatko verkkosivut siis kuolleet?
Ei missään nimessä! Itse näen verkkosivut kaiken tiedon kotina, johon oikealla ja kohderyhmään osuvalla sosiaalisella medialla ohjataan jatkossakin lukemaan lisää. Toki kanavan merkitys tulee varmasti muuttumaan sitä mukaa kuin tämä ikäryhmä vanhenee, muistetaan kuitenkin, että meitä itsensä nuoriksi tuntevia, vielä toistaiseksi googlaavia yli 30-vuotiaitakin on myös olemassa :D
xx Markkinointimuija Reetta Kaikkonen